Roliga rallyutmaningar för träningsgruppen

Både förare och hundar har roligt och utvecklas om träningen varieras. Är ni en grupp som tränar ihop kommer här förslag på övningar där ni tränar koncentration, stadga och störningar på ett lekfullt sätt.  Skisserna ska bara ses som exempel, anpassa momenten och svårigheterna utifrån gruppens förutsättningar så kan alla vara med.

Parallellrally

Två ekipage går banan samtidigt bredvid varandra och försöka hålla samma tempo så de utför momenten samtidigt. En utmaning i att både styra sin egen hund och att anpassa sig till det andra ekipaget. Banan ser ut som ett T och kan varieras i längd och antal moment. I exemplet går ett ekipage i starten till vänster om skyltarna (med hunden på vänster sida) och ett ekipage går till höger om skyltarna (med hunden på höger sida). När ni går bredvid varandra är det alltid en skylthållare emellan er och hundarna är längst ifrån varandra.

När ni kommer till slutet på första sträckan, viker ni av åt varsitt håll. När ni kommer till vändskyltarna 312, kommer hundarna nu att byta position så den som tidigare gått på förarens vänstra sida kommer nu in på höger sida och vice versa. Ni möts igen i svängen (med hundarna ytterst) och genomför de sista momenten sida vid sida. Nu kommer den som hade skylthållarna till vänster om sig ha dem till höger istället så ni fortfarande alltid har en skylthållare mellan er.

Parallellrally

Stafettrally

I den här banan får hundarna öva sig på att jobba växelvis och att vara stilla i en position. En övning både i stadga och följsamhet och med störningen av att se en annan hund träna i närheten. Banan byggs som ett kors där mitten på korset består av en förutbestämd stadgeposition, i detta exempel momentet 101 sitt. Exemplet är tänkt för hundar i nybörjarklassen som får göra samma moment, men man kan självklart välja olika svårighetsgrader på de olika sträckorna beroende på vilken hund som ska gå dem.

När ni kör övningen startar ett ekipage (A) med att ha hunden sittande vid skylt 101 i korsets mitt. Det andra ekipaget (B) startar som vanligt vid startskylten. Uppgiften för hunden A vid skylt 101 är att sitta stilla tills det andra ekipaget B kommer dit, då skiftar uppgifterna och hund B ska nu sitta stilla medan hund A går framåt i banan och utför sina moment, vänder helt om och återkommer till mittpunkten. Då är det åter igen dags att skifta uppgift och hund A blir nu stilla medan hund B svänger ut och går sträckan 102 – 127 – 110. Därefter byter man än en gång roller och hund A går sin sträcka med samma moment och så möts man en sista gång vid mitten och där är övningen slut.

Stafettrally

Blindrally

Vet du var du har din hund även om du inte kan se den? I den här övningen får du testa precis det. Bestäm på förhand några enkla moment, skriv ner dem på ett papper så de bildar en kort u-formad bana. Här kommer ni inte att använda några skylthållare utan istället ta hjälp av en träningskompis som guidar dig genom banan.  Detta för att inte riskera att snubbla på skyltarna. Du kommer nämligen att köra banan blundandes!

Ställ upp på en lämplig punkt, slut ögonen och börja gå framåt. Träningskompisen kommer sedan att säga vilka moment du ska utföra, ett i taget. Kan du känna var du har din hund? Klarar hunden av att utföra momenten trots att du säkert kommer att bete dig lite annorlunda och trots att den inte kan söka ögonkontakt med dig?

Blindrally

Lycka till och ha roligt med er träning! För mer rallylydnadstips: läs min bok Rallylydnad Från grundfärdigheter till mästare (Klickerförlaget).

(Tidigare publicerad i Brukshunden 2018)

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *