Valpbetraktelser

En sak som slagit mig varje gång vi fått hem en ny valp är hur otroligt anpassningsbara varelser valpar är. Jag menar, man åker iväg och plockar upp dem från deras mamma och syskon och flyttar dem till en helt ny plats med nya människor och kanske nya hundar, sätter ner valpen på golvet och den bara -jaha, bor jag här nu!? Inte en enda av våra valpar har varit oroliga, gnällt eller varit försiktiga. Snarare har de tagit sig ann allt det nya med en väldigt stor aptit på att upptäcka allt nytt. Jag tycker det är en beundransvärd inställning!

Självklart finns det valpar som tycker att omställningen att flytta är påfrestande men över lag tycker jag de tacklar allt nytt på ett smått otroligt sätt. Jag undrar hur många människor som skulle vara lika coola i motsvarande situation! Lite intressant är det att leka med tanken tycker jag.

En annan sak som slagit mig nu när vi har valp igen och jag passat på att skumma igenom en del av all den valplitteratur jag samlat på mig, är hur mkt det skrivs om vad valpen måste lära sig och att fokus så lätt hamnar på att forma och förändra valparna snarare än att studera dem. Visst, det är smart att tidigt få in bra vanor för att få en mer friktionsfri vardag med sin hund. Men jag kan tycka att vi nog missar något om vi lägger för mycket fokus på allt som valpen ska bli och lära sig snarare än att hinna se och uppskatta alla små egenheter som just denna individ kommer med. Se utvecklingen i beteenden från vecka till vecka snarare än att redan nu prompt bestämma sig för vad valpen ska eller inte ska få göra. Jag älskar att lära valpar små roliga saker men jag fascineras mest av deras utveckling och personlighet. Valpar har sån otrolig (ibland skitjobbig) aptit på livet och de har en så snabb utveckling i både motorik och mentala egenskaper.

En bok som inte är den vanliga valplitteraturen utan mer en betraktelse av en valps utveckling från födsel till ettårsåldern är The year of the puppy -how dog become themselves av Alexandra Horowitz. Rekommenderar den till alla som vill reflektera kring valpar och deras utvecklingsfaser.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *