Träna tricks!

Tricksträning, är det verkligen något att ägna sig åt? Borde inte tiden läggas på att lära hunden nyttiga saker istället? Vad ska man liksom ha tricken till?

Ja där har ni i korthet några av de synpunkter jag hört genom åren av de som (då) inte riktigt fattat grejen med att lära hunden tricks. Jag minns tex när jag för nu flera år sedan passade en ung valp. Jag skulle träna på en klubb med mina egna hundar så valpen fick åka med. Passade efteråt på att ta ut valpen och körde ett litet trick som dess matte hade lärt den -att på signal korsa benen och stå stilla så. De andra hundtränarna såg fundersamma ut och så kom det ”Men… vad ska man HA det till…?”. Jag minns att jag ett par sekunder inte fattade frågan. Ha det till? Valpen hade visat att hen kunde utföra ett moment på signal, från en ny förare, på en ny plats, med folk och hundar intill. Den hade ju gjort något helt brilliant (och något väldigt fint inför framtida tävlingskarriär oavsett sport) men de såg liksom bara själva beteendet och tja, om man inte tävlar freestyle (vilket hunden inte skulle göra) så är det klart att korsa benen är inte ett tävlingsmoment.

Nu för tiden tror jag långt fler har fattat grejen att det viktiga är att lära hunden ATT lära, VAD vi lär den är långt ifrån lika viktigt. Hunden vet ju inte om ett visst beteende kommer att ingå i dess (eventuella) framtida tävlingskarriär men att lära sig att utföra ett beteende på signal, på olika platser, i olika situationer -det är viktiga grunder för alla tävlingshundar! Och då är det faktiskt rätt smart att öva på roliga tricks istället för ”viktiga” moment. I alla fall om man som förare har benägenhet att oroa sig över om utföranden ibland inte är tipp topp. Tricks öppnar upp för en lättsam träning och kan ge hunden erfarenheter som är precis de du behöver senare i karriären -men utan att allvaret lika lätt smyger sig på. (Självklart kan man se på all träning på samma lättsamma sätt, det är inget som säger att seriös träning = allvarlig träning. Men jag har genom åren som instruktör insett att det lättare smyger sig in en viss prestationsångest och ofrivillig press i de moment eller sporter som vi tycker är ”viktiga” än det vi bara tänker är på skoj.)

Trickträning kan utveckla hundens kroppskontroll, lära den att lyssna på signaler och göra hunden modigare. Det kan utveckla ert samarbete på ett lättsamt och roligt sätt. Trickträningen kan hjälpa dig som tränare att öva upp både din timing, din blick för rörelser och detaljer, något vi alltid kan bli ännu bättre på. Men framför allt är det ROLIGT!

Trickträning kan anpassas både till valpar, gamla hundar, hundar med nedsatt fysisk förmåga eller hundar som behöver mycket tillrättaläggande av miljön för att klara av att träna. Eftersom det inte finns krav på några exakta utföranden och eftersom du alltid kan välja vilka trick ni tränar, går det att hitta rätt nivå och rätt utmaningar för alla. Du kan starta med väldigt enkla övningar och vara nöjd med det. Eller du kan avancera och utmana er med allt svårare trick. Bara fantasin (och hundens fysik & mentalitet) sätter gränser för hur kluriga saker vi kan lära dem!

Jag har tränat trick både med små valpar och med gamla seniorhundar -och självklart med mina tävlingshundar under deras olika karriärer. Jag tycker trickträningen har massor att ge i alla stadier av hundens liv. Inte minst påminner den mig om att samarbetet och att ha roligt ihop är prio ett.

Vill man ha mål inom trickträning finns det olika inofficiella titlar man kan ta. Det finns trickutmaningar online och nu mera finns det även en klubb – Svenska Hundtrickklubben- som verkar för att trickträning så småningom en dag kanske kan bli en officiell gren.

Som lite inspiration kommer en film på valpen Helges trick för Novice Trick Dog:

Och här en film på min gamle senior Fonzie (12 år på filmen) när han tränade trick:

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *