Berika din hunds liv!

Vill du ge din hund ett bra liv? Då behöver du fundera över vilka naturliga beteenden som hunden behöver få utlopp för och hur du kan tillrättalägga och skapa möjligheter för hunden att få en chans att utföra dessa i vardagen. På köpet kommer du märka att många problematiska beteenden försvinner, minskar i omfattning eller hamnar på en nivå där de nu går att träna och påverka. Tricket för ett bättre hundliv heter berikning.

Att få bada eller bara plaska i vattenbrynet kan vara berikande.

Vad är berikning?

Alla djur har olika beteenden som de behöver få lov att utföra för att må bra. Berikning handlar om precis det -att låta hunden få utlopp för sina naturliga instinkter och beteenden.

Ett djur som inte har chans att få göra det som djuret är genetiskt förprogrammerat till att göra, kommer att bli stressat. Det i sin tur leder lätt till olika problembeteenden och kan visa sig som till exempel stereotypier (att hunden överdriver och maniskt upprepar beteenden, som att vanka omkring, jaga sin svans, ett konstant slickande etc), depression (att hunden blir allt mer avstängd och inaktiv), aggression (överdrivna reaktioner även på små retningar) och i förlängningen även sjukdomar.

Vilka beteenden som är viktiga att få utföra beror både på arten (hund), rasen (avlad för ett specifikt ändamål?) och individen (personlighet).

När du ska analysera vilken slags berikning din hund behöver kan du starta med att utgå ifrån vad arten hund har fått för behov medskickat från dess ursprung (vargen). Sedan funderar du på om den ras eller de raser som ingår i just din hund har avlats så att vissa av dessa beteende har förstärkts (tex att bära för en retriever, att springa fort och jaga med synen hos en vinthund eller att reagera på och vilja kontrollera djur som rör sig hos en vallhund). Efter det funderar du på individen -vad verkar vara extra viktigt för just din hund? Behoven kan variera genom hundens liv. Det som en valp har störst behov av är inte nödvändigtvis samma som en vuxen hund eller en åldrande hund.

Födosök i ett träd

Man kan dela upp berikningen inom följande kategorier:

  • Födoberikning
  • Miljöberikning
  • Doftberikning
  • Social berikning
  • Fysisk berikning
  • Kognitiv berikning
Bra balans och kroppskontroll bygger självförtroende.

Födoberikning

Det är naturligt för hundar att jaga efter, leta efter och arbeta för att få tillgång till föda. Vi tänker lätt på jakt när vi tänker på vargar, men studier av ferala hundar (förvildade hundar) visar att dessa främst hittar föda genom att söka rätt på den snarare än att jaga. Om vi tänker på hur skickliga hundar är på att nosa upp mat, bryta sig in i soppåsen eller lära sig öppna skåpsluckor så förstår man att detta att leta efter föda på olika sätt är något som hunddjur är experter på och som de har behov av att få utföra. När vi en eller ett par gånger om dagen ställer ner en full matskål till vår hund tar vi samtidigt bort det som normalt hade inneburit timmar av arbete och stimulans!

I det vilda tar även själva ätandet längre tid -ben ska krossas, kött och päls ska dras loss från byten. Hittar hunden matrester i olika avskrädeshögar ska ätligt sorteras ut från oätligt osv. Att ägna sig åt att söka efter föda och tillgodose sig föda upptar långt mer tid för en vild hund än våra tamhundar som kanske slukar maten i matskålen på några minuter.

Födosök i ett vildsvinsbök.

Olika sätt att födoberika är att sprida ut maten på marken och låta hunden leta upp den, gömma mat i olika behållare som hunden får bryta sig in i, frysa in mat i isblock, gömma mat eller godis i träd, samt att det finns otaliga aktiveringsleksaker skapade för att gömma godis eller mat i. Några av de som jag tycker fungerar bäst är KONG, sniffmatta och slickmatta. Variation och utmaning på en för individen lämplig nivå är tricket för att födoberikning ska vara riktigt effektivt. Det ska varken vara för lätt eller för svårt.

Matsök i en sniffmatta.

Att ge hunden chans att utföra olika ätbeteenden under längre tid kan man göra genom att ge den till exempel ben, olika torkade tugg, grönsaker och frukt (kolla alltid innan att hunden tål dem). Du kan knyta fast större bitar av föda och låta hunden jobba för att få loss den.

Ett enkelt sätt att låta hunden sortera maten längre om du ger maten i matskål är att även lägga dit sådant som hunden inte vill äta (men som är ofarligt naturligtvis). Det kan vara både mat som hunden inte tycker om eller föremål som den måste flytta på för att nå maten.

Miljöberikning

Nämner man miljö tänker vi kanske lätt på att vi är ute med hunden i olika miljöer (och det kan ju vara bra) men den miljö din hund upplever oftast och mest är troligtvis ditt hem. Så, vilka beteenden kan din hund utföra i sitt hem?

Att spana är något som många hundar har behov av. Hundar som bor inomhus kan gärna få möjlighet att titta ut genom fönster (om det inte stressar dem). Placera något som hunden kan hoppa upp på och se om hunden självmant väljer att tillbringa en del av tiden där.

Hundens liggplatser kan man också experimentera med. Hundar har olika preferenser, en del gillar upphöjda liggplatser, andra gillar skyddande kojor. Ge gärna hunden flera olika varianter och titta efter var din hund själv väljer att lägga sig -kan du placera hundens bädd där? Att lägga i flera lager av olika bäddmaterial uppskattas ofta av de hundar som gillar att bädda, gräva och stöka runt. Är viloplatsen lugn och trygg? Hundar behöver mycket återhämtning.

Avkoppling och närhet.

Allt som innebär nyheter i miljön kan inbjuda till undersökande och stimulans. Om hunden har leksaker så ha inte alla framme hela tiden, då blir de fort ointressanta. Rotera vilka saker som ligger framme så ökar hundens intresse. Kanske kan du ha bytar-dagar med andra hundägare? Hundar har olika preferenser för vilka saker de vill leka med och hur. Många älskar att slita sönder leksaken (dissekera bytet!). Se bara till att de inte sväljer något olämpligt.

Lycka är att få bära på ett stort ”byte”.

Har du tillgång till trädgård kan du även där skapa olika miljöer där din hund kan hoppa upp på eller krypa in under saker. En del hundar har stort behov av att gräva och kan gärna få en egen plats där de kan få utlopp för det behovet. En grävlåda kan du dessutom gömma leksaker eller något ätligt i och låta hunden upptäcka det.

Doftberikning

En hund måste få använda sin nos. Deras värld är helt dominerad av dofter! Ge den chansen genom att låta den promenera på olika platser (och få tillgång till att nosa ordentligt). Här kan ett längre koppel -kanske 4-5 meter- göra att hunden lättare får undersöka mer och längre tid utan att vi blir frustrerade över stoppen på promenaderna.

Här vill jag passa på att avliva en gammal myt. Hundar blir INTE ”nosiga” av att få nosa på promenaderna, det är ett behov som redan finns hos hunden och som den behöver få utlopp för! Mina hundar springer lösa på de allra flesta av våra promenader och de nosar och undersöker massor i sin omgivning. Samma hundar är inte ”nosiga” när vi tränar eller tävlar -för då har de andra saker de prioriterar. Att inte låta sin hund få undersöka omgivningen genom sin nos är som om vi människor inte skulle få se oss omkring när vi går en promenad. Tänk om du själv var tvingad att bara stirra rakt ner i backen istället för att ta in det du ser runt omkring dig. Hur rolig hade promenaden då känts?

För att göra miljö hemma mer spännande kan du experimentera med att ”gömma” olika dofter för hunden att undersöka om den vill -örter, kryddor, doft från en bit päls eller liknande. Vill man ha mer organiserad doftberikning kan vi lägga spår, viltspår, gömma mat som hunden får nosa upp, låta den leta efter leksaker, söka efter människor, prova nose work eller specialsök.

Lek med klöven efter ett viltspår.

Här blir det en skillnad mellan berikning och aktivering. Berikning är tänkt som ett erbjudande och att det är upp till hunden att välja om den vill utföra beteendet eller ej.

Säg att jag lagt ett viltspår i skogen. Då kan jag senare ”råka” gå förbi det spåret och se om hunden spontant vill undersöka och följa spåret. Vill den inte det, går vi bara vidare. Är det mer riktad aktivering kanske vi istället har en tydlig startsignal och visar hunden exakt vad jag vill att den ska göra -söka efter en viss doft eller hämta in en gömd leksak etc. Aktivering är alltså mer styrt från oss medan berikning är mer hundens eget fria val. Bägge behövs!

Nose work. Ett lätt sätt att ge hunden chans att få jobba med sin nos.

Social berikning

Hundar är sociala djur och behöver kontakt med både människor och artfränder. Även om det skiljer sig från hund till hund hur sociala de är har alla en viss nivå av sociala behov som måste tillgodoses. Ju minder kontakt vår hund har med andra hundar, desto viktigare är det att den får utlopp för sina sociala behov med oss människor.

Fundera över vilka som ingår i din hunds familj, vilka den ser som sina vänner/bekanta och hur stort eller litet hundens intresse är för att umgås med andra utöver det. Leta efter bra kamrater!

Socialträning och språkinlärning för valpen Helge.

I social berikning ingår också att kela med hunden, massage (om hunden uppskattar det) att kanske sova ihop. Vi får starkare sociala band av att umgås på ett positivt sätt gärna under långa tidsperioder i taget. Ju mer vi umgås och låter våra hundar vara delaktiga i vardagen desto bättre för dem.

Fysisk berikning

Det är lätt att tänka på fysisk berikning som bara långa promenader eller att vi joggar eller cyklar med hunden. Men försök få in varierande rörelse. Klättra, gräva, hoppa, krypa, ta sig fram i varierande terräng, simma, leka etc. Dog parkour är ett väldigt bra sätt att få in mer varierande rörelse -och mental stimulans- i vardagen. Att bara gå i koppel på plant underlag i ett och samma tempo ger inte mycket fysisk berikning för en hund. Leta efter variation och utmaningar! Låt hunden balansera, kliva över saker, lära sig backa, kliva sidosteg och använda sin kropp på många olika sätt. Extra roligttycker många hundar att det är om även ägaren är aktivt med i övningarna. Kan ni balansera samtidigt på en trästock? Självklart ska all fysisk berikning anpassas efter hundens ålder och fysik men får hunden bara vänja sig och får tid på sig löser även hundar med nedsatt fysik ofta övningar långt bättre än man kan tro. Hundar är skapta för att röra sig.

Vandra ihop med din hund.

Kognitiv berikning

Allt där hunden behöver lösa problem, får mental stimulans, lär sig nya saker etc kan fungera som kognitiv berikning. Här kan du både skapa övningar som hunden gör på egen hand (omvägsproblem, lösa kluriga aktiveringsspel etc) eller övningar som ni gör ihop -inlärning och träning av olika slag. Tänk på att nyinlärning är mest krävande och att inlärningstekniker där hunden själv är aktiv och provar sig fram är också mer berikande än om vi fysiskt manipulerar hunden.

Testa att träna in olika trix, prova på olika hundsporter eller ge din hund uppgifter i vardagen (bära hem något från affären tex). Det viktiga är inte vad ni tränar på utan att ni tränar och har roligt ihop!

Agility -samarbete & fysisk berikning i ett!

Hundens möjlighet att välja

Inom berikning är grundtanken att hunden själv ska ha möjlighet att välja hur och om den vill utföra olika beteenden. Fundera på i vilken mån din hund idag har chans att göra olika val i vardagen och om du kan ge den mer av detta. Välja riktning på promenaden? Välja vilken leksak ni ska leka med och hur? Få chans att välja var dess sovplats ska vara? Få chans att ofta påverka vilken aktivitet vi ska ägna oss åt?

Ett hundliv är så kort och styrs nästan helt och hållet av oss ägare. Ge hunden chansen att påverka lite mer i sitt liv!

/Anna Larsson 2023

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *